Вътрешният служебен министър Бойко Рашков отчете сериозна дейност в ръководеното от него ведомство. По думите му са осигурени условия за честното провеждане на парламентарните избори на 11 юли. 

„Беше създадена много добра организация, което позволи, до голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна. Това позволяваше да се изкривява политическата картина у нас“, обясни Рашков. 

Според него в голяма степен порочната практика с купуването на гласове е ограничена. За целта е имало редица полицейски операции. По думите му са проверени 5600 места, за които е имало информация за търговия с вот. 

10 200 души са предупредени по Закона за МВР, за които е получена информация, че се занимават с търговия с гласове. 

„Сигналите за нарушения на изборния процес в този период бележат ръст, като са получени над 1400 сигнала за нарушения на изборния процес от граждани или 56% повече от парламентарните избори през април“, допълни Рашков. 

Той допълни, че има образувани 104 досъдебни производства, свързани с изборния процес. „Не приемаме упрека, че сме оказвали „тормоз“ върху избиратели в нашата страна, предупреждавани са със съответните протоколи. Това е една законово установена форма, с която органите на МВР въздействат върху граждани, които подготвят извършване на престъпление, свързано с изборния процес“, каза служебният вътрешен министър.

Рашков определи като унизително прикриването на фактите около полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято.

Вътрешният министър обясни, че под негово ръководство са назначени допълнителни проверки над провинилите се униформени служители. Като е установено, че те не са само четирима, както е било съобщено по-рано.

Относно миграционния натиск, Рашков посочи, че е обърнато сериозно внимание. 

„Всички политически сили се обединиха около идеята да се съдейства от всички държавни органи, така че МВР да бъде способно да отрази този засилен мигрантски натиск. През последните две седмици не се наложи включването на армейски сили по границите, за сметка на това включихме допълнителни служители от областните дирекции на министерството“, уточни служебният министър. 

Той уточни, че при нужда в рамките на 36 ч. могат да се разположат военни, за да се противодейства на масово навлизане на мигранти у нас.