От МВР съобщиха, че отнемат лиценза на охранителната фирма „Делта гард“, съобщава Антикорупционният фонд. Вече е започнала процедурата.

От фонда припомнят, че още през септември 2020 г. са сигнализирали МВР за изнесените в разследването „Осемте джуджета“ множество данни за закононарушения от страна на фирмата. Призоваха и за пълна проверка на дейността ѝ.

От фонда припомнят, че при предишното ръководство на МВР през ноември 2020 г. са получили отговор, че нарушения не са констатирани. Следва подновено искане за проверка през май 2021 г., като тогава отговорът е друг – изнесените данни за закононарушения на „Делта гард“ са основателни.

Извършват се и пет дисциплинарни проверки по сигнали на Антикорупционния фонд, включително и на неназован директор на областна дирекция на МВР.

Разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ предизвика широк обществен отзвук. То е за отнемането на асансьорния бизнес на Илия Златанов, който се е опитвал да си го върне, но не по законовия начин.

Името на фирмата беше посочено именно от Златанов в разследването „Осемте джуджета“. Там той разказа, че охранители на тази компания са го следвали постоянно и са охранявали бизнеса му.

По-късно стана ясно, че именно тази фирма не допуска никой до заводите на „Изамет“ в Дупница, които бяха освободени през август 2020 г.