МВР е в пълна готовност за охраната на вота тази неделя. Мобилизирани са всички звена в системата.

14 000 полицаи ще осигуряват непосредствено спокойното протичане на изборите в неделя, на 26 март.

Ангажирани ще бъдат служители на пожарната, гранична полиция и отдела борба с организираната престъпност.

Изборните помещения ще бъдат под пълна полицейска охрана до момента на отварянето на изборните секции. След това полицаите ще останат в близост до секциите с възможност да реагират при нарушения.

И в чужбина, и в страната са взети и противопожарни мерки. До вчера включително са проверени 7217 обекта, които имат отношение към изборите, като в 782 от тях са установени нарушения, съобщи ст. комисар Тодор Гребенаров.

Изборните места са 7319, а секциите са 12 294. 24 от тях са в затвора.

Охраната на секциите и изборните помещения е пълна.

Засега МВР отказва детайли колко са сигналите и предварителните производства за купуване на гласове. Очаква се тази информация да бъде предоставена утре. До дни ще стане ясно и колко имунитети на кандидат-депутати ще бъдат свалени по искане на службите.

И докато подготовката за вота е на финала, вече са ясни и последните сметки на анализаторите.

Според тях - около 14 000 гласа е цената на един депутатски мандат, а за да влезе една партия в народното събрание, трябва да получи между 130 и 145 хиляди гласа.

От МВР увериха, че следят ситуацията по всички граници, където именно са горещите точки. Там има насочени допълнителни усилия.

Напрежение има и на трите ГКПП с Турция, но и на други граничните пунктове – вкл. на границата с Румъния и с Гърция, каза и.д. главен секретар на МВР Георги Арабаджиев.

За побоя над кандидат-депутата от „Да, България“ Емил Джасим Арабаджиев каза: „Има образувано производство, въпросът е към прокуратурата“.

Мобилизацията на МВР ще продължи и през изборната нощ, като най-стриктно ще се пазят местата, където се носят протоколите от изборите. По неофициална информация над 14 хил. полицаи ще участват в мероприятията по изборите.