„Около и малко над 100 по-фрапиращи случая“ на приключени от МВР разследвания без движение в прокуратурата ще представи на обществеността вътрешното министерство в близките дни, обяви силовият министър Бойко Рашков по време на отчета на ведомството.

„Изпратени са в прокуратурата и те с месеци или с години стоят там в прокуратурата и ние нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо по тях или се ослушват – дали няма да навредят на някой от близките на Гешев от бившите управляващи и затова държат тези преписки и дела, както е техният професионален език „на трупчета“, отбеляза Рашков.

Във връзка с „лекциите по право“, както той определи обзора на неверните политически твърдения, който преди дни ръководството на прокуратурата направи, той посочи, че елемент от върховенството на закона е и това държавното обвинение да изпълнява задълженията си.

„Тези, които се опитват да четат лекции от фоайетата на Съдебната палата, защо мълчаха и бездействаха във връзка с нарушения по строителството на магистрали, по ремонт на язовири, по строителни дейности във връзка с свлачища и срутища или пък за отделянето на стотици милиони за строителството на детска болница, която не е започнала и в момента?“, запита Рашков.

Той даде и друг конкретен пример – главният секретар на МВР е сигнализирал в Инспектората на ВСС, че „любимата на някои Специализирана прокуратура“ в периода от 2018 г. до настоящия момент не е придвижила 25 досъдебни производства и преписки срещу организирани престъпни групи: „Ние, чрез нашата независима прокуратура, сме осигурили „спокойствието“ на 25 организирани престъпни групи да действат на територията на нашата страна, тъй като те са и на свобода, освен това“.

Рашков отново подчерта, че е „една илюзия“ решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да разследва главния и, докато няма сериозни промени, „ще имаме точно такава прокуратура, каквото имаме сега“.

Към депутатите с минало в МВР

Рашков подчерта, че предишните ръководства на МВР и ДАНС не са се интересували от законосъобразността на строителството на магистралите по времето на ГЕРБ.

„Същите тези ръководители, които са там в момента в залата като народни представители, тъй като са очевидно са заслужили, стоят и мълчат да станат и да кажат, защото по тяхно време не започна проверка, разследване на начина, по който се строи магистрала „Хемус“. Как се разходват средствата – законосъобразно или не?“, запита министърът.

„Те не са го правили, пак ще питам защо не са го направили? Защото все пак гали за спокойствието на предишните управляващи. Това е моето мнение, което се споделя за тяхно най-голямо съжаление и от болшинството български граждани и те неслучайно през 2020 г. лятото излязоха и 4-5 месеца на центъра на София искаха оставката и на Борисов“, допълни вътрешният министър, като отбеляза, че е била искана и оставката на Гешев именно заради бездействието по линия на милиардните разходи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!