Проверката на „Икономическа полиция“ е установила, че има основания да се смята, че е осъществено неправомерно облагодетелстване при извършването на ремонт в УМБАЛ „Алекснадровска“, съобщават от пресцентъра на МВР

Проверката е започнала след сигнал за нередности, свързани с реконструкция на покрива на клиниката по алергология на болница „Александровска“ по времето на Костадин Ангелов, който след това беше здравен министър от ГЕРБ.

След като е изискана документация от лечебното заведение било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение - компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно - на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата, като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м. 

Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. - наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!