България реагира остро след искането за ревизия на договора от Лозана, който определя и границата ни с Турция.

На старта на визитата си в Гърция вчера турският президент Ердоган заговори за преразглеждането на документа, сключен преди 94 години.

Ден след изказването на Реджеп Тайип Ердоган, Българското външно министерство се противопостави на идеята. Темата е обсъдена с посланика на Анкара в София.

В позиция на ведомството се посочва, че според България дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

„Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършва само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г.”, подчертават от българското външно ведомство.

„Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което беше обсъдено днес с посланика на Република Турция на среща в МВнР”, се отбелязва още в позицията.

По-рано в „Тази сутрин” по bTV министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова коментира изказването на Ердоган, който иска разваляне на Лозанския договор. На въпрос дали действията му може да нарушат приятелството в региона, Павлова заяви: „Трябва да направим всичко възможно да не го допускаме – по всички начини“.

Лозанският договор от 1923 г. определя границите на съвременна Турция с Гърция и България.

По силата му Турция получава Източна Тракия и днешен Измир, а Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби.

Договорът е подписан след война между Гърция и Турция, в която турците са победители. За националистите във властта изказването е повод за тревога.

"Всяко изявление, в което се говори за промяна на международни договори, особено касаещи територии, е повод за притеснение”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази позиция, че изявлението на Ердоган за договора от Лозана е неприемливо.

Още вчера Гърция обяви, че преразглеждането на договора е изключено.