Българската позиция относно присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз остава непроменена. Това съобщиха на брифинг от МВнР във връзка с появила се невярна информация в някои медии.

„Ние се придържаме към рамковата позиция, която бе потвърдена и с декларация на Народното събрание, впоследствие и от Консултативния съвет за национална сигурност. За външната ни политика европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е изключително важна и ние я подкрепяме, но е важно това да се случва с ясни резултати и заслуги, които да показват всяка една от тези страни.

Затова нееднократно, както аз, така и министър Генчовска сме потвърждавали българската позиция в различни разговори с представители на други държави-членки, по-рано тази седмица и в среща на госпожа Генчовска с външния министър на Германия Аналена Бербок“, посочиха от външно министерство.

От МВнР допълниха, че за тях е важно да видят ясни резултати и готовност за спазване на Договора за добросъседство.

„Защото за нас именно точно тези действия показват готовност за присъединяване, които са и важни ценности в самия процес по присъединяване, който трябва да бъде основан на спазване на правата на човека и също така спазване на правилата за добросъседство. От тази гледна точка наистина очакваме действия от Република Северна Македония.

От страна на Европейския съюз винаги позицията, която показваме в разговорите си и е свързана с това да получим гаранции, механизъм, по който те да бъдат изпълнявани, така че да си гарантираме спазването на този договор за добросъседство в периода и в процеса на присъединяване, по който Република Северна Македония ще й предстои да започне своите преговори“.

От външно министерство казаха още, че е важно не да се говори за крайни срокове, а да се виждат явни резултати от страна на Република Северна Македония:

„За нас е ясно да видим, че има широка политическа готовност за един конструктивен процес, в който резултатите, които се постигат сега, да са необратими, правата на българските граждани в Република Северна Македония да бъдат гарантирани в конституцията и това да бъде процес, който ясно показва тяхната готовност да спазват договора, подписан през 2017 г.“.