„Категорично искаме да опровергаем фалшивите новини за „странни разговори“ между Министерство на външните работи и ЦИК в процеса на подготовка на изборите зад граница“, заяви главният секретар на МВнР Калин Анастасов в пресконференция пред медиите.

Напрежение за състава на секциите в чужбина - в някои от българските общности зад граница се оплакват, че доброволците, организирали секциите, са оставени извън процеса.

Испания, Кипър и Германия са страните, от които има сигнали в ЦИК, че местната общност, която е работила за създаване на секциите не е била включена в комисиите.

Според Изборния кодекс МВнР има определени срокове, в които да бъдат направени предложения за членовете на СИК, а всичко което не се запълни, след това се запълва от предложения на местните общности, напомниха днес от Външно.

От МВнР коментираха, че се противопоставят на опитите да бъдат въвлечени в политически кампании.

Съгласно решението на Централната избирателна комисия, общата численост на участниците в задграничните СИК е 2507, като Външно ще командирова около 160 души, а още 140 установени зад граница техни служители ще вземат участие.

„От нас се иска да предложим около 1700 членове на СИК“, посочва Анастасов. Секционни избирателни комисии с по трима души има в 33 от общо 465 разкрити секции.

Все пак секциите са повече

Въпреки трудностите, породени от пандемията, МВнР осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване в чужбина – 465, заяви Анастасов.

„По предложение на задграничните ни представителства и след анализ, МВнР предложи на ЦИК да вземе решение за увеличаване броя на съставите зад граница“, допълва още Анастасов.