За първи път от 17 години благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като „Луковмарш“. Това се казва в позиция на министерство на външните работи, изпратена до медиите.

„Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на „Луковмарш“ са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия“, се казва още в съобщението, което призовава младите хора да не участват в такива събития.

Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и „Луковмарш", отбелязват от ведомството.

Тази година столична община забрани провеждането на „Луковмарш“, а ВАС потвърди забраната.

Прокуратурата предприе действия за забрана на основния организатор на „Луковмарш“ - Български национален съюз „Едейлвайс“, които МВнР приветства.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Въпреки че не проведоха шествие в столицата,  представители на Български национален съюз „Едейлвайс“ се събраха на поклонение пред къщата на ген. Христо Луков.