Федералната полиция на Германия е задържала за разпит на летище Дортмунд 22 крайнодесни активисти.

Те е трябвало да излетят за София, а немските власти подозират, че тяхната цел е да вземат участие в Луковмарш, за чието провеждане в столицата организаторите му са обявили датата 22 февруари.

Специалните части на федералната полиция ще реши дали на заподозрените ще им бъде позволено да пътуват.

Според официалните „Туитър“ профил на федералната полиция в Северен Рейн Вестфалия е отказано заминаването на една жена и девет мъже. Техните паспорти са временно иззети. Взети са мерки, те да не могат да използват други полети през други летища.

Т.нар. Луковмарш традиционно се организира от Български национален съюз всяка година и предизвиква остри полемики. Освен герой от Първата световна война, убитият от комунисти генерал и ръководител на Съюза на българските национални легиони - ген. Христо Луков, е обвиняван в антисемитизъм и прокарване на идеите на Третия Райх у нас.

Много неправителствени организации определят проявата като неонацистка, а столичният кмет Йорданка Фандъкова го забрани със заповед с оглед това дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии. В момента прокуратурата организира проверка на законосъобразността на дейността на Български национален съюз.