Софийската градска прокуратура внесе в съда молба за прекратяване регистрацията на Български национален съюз - Еделвайс. Искането идва след разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка, припомнят от прокуратурата.

Проверката е установила, че дейността и целите на БНП се различават от декларираните от тях в устава на сдружението с нестопанска цел.

В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на Конституцията. В хода на проверката са установени много публични изказвания на членове на ръководството и активисти на БНС-Еделвайс, както и декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

Проверката на прокуратурата е констатирала още, че БНС е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи.

Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на "Луковмарш" и са се представяли за "коменданти".

В рамките на водено от прокуратурата досъдебно производство за смъртта на един от членовете на управителния съвет на БНС на 28 януари е последвало и претърсване на дома му.

Там са намерени незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература.

55-годишният мъж беше призован да даде обяснения по образувана прокурорска преписка, но се самоуби в сградата на ДАНС.