„Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани“.

Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи след форума, провел се в Саудитска Арабия.

„България осъжда решението на Москва да се оттегли от т.нар. Зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона“, допълват от министерството.

Страната ни остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, вкл. през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност.

Пътят към мира в Украйна минава през възстановяване на спазването на Устава на ООН и международното право. Около това заключение се обединиха страните, участващи в консултациите по основните принципи за постигане на мир, проведени в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, на равнище съветници по национална сигурност и политически съветници.

България участва за първи път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда.