След дунавското хоро по Нова година, сега от "Музикаутор" искат всички военни оркестри да плащат авторски права на музиката, която изпълняват на празници и чествания. Какво би трябвало да плати един военен оркестър, ако изпълнява например "Велик е нашият войник"?

Ако сте гледали изпълнения на военен оркестър или просто сте били на площада по време на чествания, то е много вероятно музиката, която сте слушали да не е била с платени авторски права. Това става ясно от призив на организацията за защита на авторските права до Министерството на отбраната. А в отговор министърът отвръща внимание, че законът е ясен и трябва да се спазва от всички.

Когато Министерството на отбраната, НГЧ (Националната гвардейска част), ИА "ВКВПД" (Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело") или друго юридическо лице на пряко подчинение на министъра на отбраната са организатори на концерти, същите като самостоятелни юридически лица следва да сключат договори за отстъпване на права, са казва в позицията МО.

“Ако приемем, че бюджетът на събитието е в порядъка на 5000 лв. възнагражденията по произведенията, които биха били изпълнени ще са 150 лв.”, каза изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров. 

Призивът на "Музикаутор" всичко да се плаща, е до Министерството на отбраната. А той пише до своите подопечни.

“Когато Министерството на отбраната, Националната гвардейска част, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" или друго юридическо лице на пряко подчинение на министъра на отбраната са организатори на концерти, същите като самостоятелни юридически лица следва да сключат договори за отстъпване на права”, пишат от министерството

“Химнът на българската армия "Велик е нашия войник" има композитор - Михаил Шикирджиев. Реално правата дори за това произведение ще бъдат погасени след няколко години, през 28-ма година, каза Димитров. 

Според закона авторските права важат до 70 години след смъртта на автора, а парите отиват при неговите наследници.

Софийският духов оркестър е в същата ситуация.

“Изкуството си има цена. Не може така. Както се плаща един билет в театър за известен актьор, така трябва да се плаща и когато се изпълнява авторска музика”, добави диригентът на Софийския духов оркестър Васил Делиев. 

“Представяте ли си българските войници да маршируват под иначе чудесните американски, руски, немски маршове”, каза диригентът на строителните войски Доцо Вътков. 

Всеки път щом чуем марш, трябва да знаем, че и той имат автор, а в закона няма изключения кой може да го изпълнява.