Първата в страната постоянна музейна сбирка на български актьор беше открита в Елхово. Тя е посветена на живота и творчеството на големия Велко Кънев. 

Броени дни след откриването си музеят има хиляди посетители. 

Експозицията започва със снимките от ранните му детски години, снимки като ученик. Там са и първите му награди – грамотите, които получава като самодеен актьор в местния читалищен театър.

Следват фотоси от емблематичните роли на големия актьор. Във филма „Оркестър без име” участва заедно с Катерина Евро и остават приятели за цял живот.

Снимка: btvnovinite.bg

„Казвал ми е много ценни неща, които съм запомнила за актьорската професия, много ми липсват нашите смешки. Даже малко преди да си отиде, беше в къщата на Народния театър в Созопол, минах да го видя и въпреки че беше болен, пак се смяхме и пак се забавлявахме”, спомня си Катерина Евро.

Елхово е не само роден град на Велко Кънев, но и място, където той се е връщал винаги. С директора на музея Христо Христов ги свързвало общото хоби – риболовът. 

„Велко Кънев много обичаше Елхово и елховци много обичаха Велко Кънев. Той почти всяко лято в последните години прекарваше в града, имаше контакт с много хора”, разказа Христов.

Сградата на музея е собственост на община Елхово, която финансира проекта. Експозицията е отворена всеки делничен ден.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!