Напрежението между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и държавното дружество „Автомагистрали“ продължава да расте.

Ресорният министър Виолета Комитова е изпратила писмо до няколко банки в страната, с което настоява да не бъдат разрешавани разплащания или превеждани суми от сметките на дружеството, подписани от Стоян Беличев или упълномощени от него лица, защото той е освободен от длъжност и има назначен нов съвет на директорите.

Беличев веднага отговори – с отворено писмо, защото министър Комитова била преустановила комуникацията с него. Той отбелязва, че не отказва да освободи поста си на изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, просто новият управител все още не е вписан в Търговския регистър, а законът го задължава да изпълнява служебните си задължения до този момент.

Допълва, че ако отсъства от работното си място повече от 3 дни без причина, това би му донесло обвинение в безстопанственост.

„Г-жо Министър, уважавам Вашия професионализъм – Вие сте архитект и дългогодишен преподавател в УАСГ.  Не оспорвам решението Ви за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта Ви за назначаване на нов (протоколът с Вашия подпис е копиран в края на писмото). Но предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила“, пише Беличев.

Служебният регионален министър му отговори, отново публично – чрез писмо до медиите. Комитова уточнява, че действията на МРРБ идват след множеството скандали при опитите на ведомството да извърши проверки в „Автомагистрали“.

„Оказа се неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат. След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платило авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма...“, посочва Комитова.

Регионалният министър допълва, че при проверката са установени още „дребни“ нередности за 220 лв. лв. по укрепване на несъществуващи свлачища.

„Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали... Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения“, уточнява Комитова.

Тя пише, че МРРБ е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство. „В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП“, уточнява министърът.  

И от Автомагистрали, и от регионалното министерство отказаха коментар пред камерата на bTV.