Въздухът в София отново е замърсен. Данните показват превишение на количествата фини прахови частици. Според официалните станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" най-голямо моментно замърсяване има в кварталите "Павлово", "Хиподрума" и "Надежда". 

Лекари и експерти се събраха в София за обсъждане на проблемите със замърсения въздух и последствията от тях.

По-ниски нива на фини прахови частици през днешния ден показват моментните стойности на измервателните уреди.

На здравен форум на тема "Въздух" се събраха лекари, експерти, представители на Световна здравна организация и кмета на столицата, за да обсъдят как въздухът влияе на здравето и какви мерки могат да бъдат взети.

По данни на Европейската комисия по околна среда, въздушното замърсяване с частици намалява продължителността на живота с 1 година и 8 месеца, което е повече дори от тютюнопушеното и злоупотребата с алкохол.

Снимка: Ладислав Цветков

В зависимост на вида на въздушното замърсяване, може да имаме различни ефекти. Някои от тях са дразнещи и предизвикват хронично възпаление, а други които са токсични, предизвикват промени на тъканите, на които попадат, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве".

Снимка: Ладислав Цветков
Скендер Сила, представител на Световната здравна организация, отбеляза, че 9 от 10 души по света живеят в градове, които не отговарят на стандартите за чистота на въздуха. До 2030 г. имаме цел да подобрим условията по света и за това трябват съвместни мерки, каза Скендер Сила.

Снимка: Ладислав Цветков

Разговаряла съм многократно с хората от „Кпасна поляна”, от „Миленков” и „Абдовица” – подават ни сигнали, включително за горене на гуми. В същото време, когато отидат екипите на терен, наоколо няма възрастни хора, а само деца. Децата не можеш да ги глобиш с фиш, но когато това нарушение е превърнато в престъпление, родителите отговарят”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По данни на Световната банка повече от 20 градове в страната ни имат проблеми със замърсяването на въздуха, сред тях с най-високи показатели са Видин, Монтана и Перник.

Най-фините прахови частици Pm2,5 се мерят само в сертифицираните станции на Хиподрума и Копитото. Според Световната здравна организацията нормата им е 25. Със специлен уред мерим количеството им във въздуха в София. 51 микрограма на кубичен метър – 2 пъти над нормата. 

Монтирането на филтри на комините са част от мерките на общината.

"Филтрите дават категорично резултат. До края на тази година трябва да бъдат монтирани на 150 домакинства филтрите", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Според някои лекари броят им е прекалено малък.

"Тези неща, които ще се направят, мисля, че много малко време остава, за да се направи резултат, който да бъде отчетен в края на тази програма", казва д-р Димчо Томов.

Oбщият брой на филтрите е 2000.