Изстрелването на ракети по градоносния облак, който в петък вечер удари Асеновград, е било възпрепятствано от полети на Летище Пловдив, което се намира край село Крумово. Градушка с големина на орех причини сериозни щети по автомобили и домове в района.

На третата минута от зараждането на градушката по облака е изстреляна първата ракета, разказват от полигона в Поповица. След това дошла забрана за стрелба от Централния  пункт за управление  на въздушно движение в София. 

Снимка: btvnovinite.bg

„На нашата програма за контрол на полигоните се изписа, че е за самолет, който трябва да излита, предполагам от Крумово“, казва Никола Ковачев, ръководител на пункт за борба с градушките-Поповица.

Снимка: btvnovinite.bg

Забраната стояла близо 40 минути, в това време облакът минал над източната част на Асеновград. В семейството на Петър Христеви и двете коли са с щети.

„Това оправдание, което го даде шефът на ракетната площадка в Поповица не ни задоволява, защото поразиите са големи. Остава една студена вода да пием и дано не се случват друг път такива работи“, казва Петър Христев.

Снимка: btvnovinite.bg

Потърпевшите стопани имат седмица да подадат жалби до службите по земеделие.

Снимка: btvnovinite.bg

За чушки и домати, унищожени на полето от градушките, Агенцията  за борба с градушките би могла да даде обезщетение, но за спуканите стъкла остават за сметка на собствениците.