Преди ден стана ясно, че една от мерките за справяне с чумата по прасетата от Румъния е изграждане на телена ограда, дълга 133 км.

Четириредовата ограда е висока 1,20 м. Толкова е и висока дивата свиня. Животното обаче понякога надхвърля 150 килограма.

Според ловджии оградата не би спряла диви свине да нахлуят в страната ни и те биха преминавали през нея без проблем.

Снимка: bTV

Цената на предпазното съоръжение може да достигне 300 хиляди лева.

В софийската зоологическа градина има седем диви свине. Те са настанени в специална клетка, която е подсилена с бетон в основата си.

„Когато бъдат подплашени и са под стрес, могат да минат през какво ли не”, обясни д-р Иван Цветков, ветеринарен лекар в Софийската зоологическа градина.

Благовест Георгиев от ловната дружинка във варненското село Тополи е категоричен, че новата  ограда не може да спре дивите животни. „Това, ако е засилено ще го разкъса все едно къса конци. Няма да може да спре почти нищо. Те са движат на стада. Бягат изключително бързо и поради голямата си маса са доста опасен противник за ловеца”,каза той.

От агенцията по горите обаче са на друго мнение- заграждението е сигурно. Въпреки това са взели решение да подсилят телената ограда с още една - с режеща тел, внос от Турция.

„В момента сме подготвили репеленти, които ще се поставят на 50 метра и ще отблъскват дивата свиня”, посочи инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на агенцията по горите.

Вече са командировани стотина служители на агенцията по горите, които ще патрулират денонощно по 133-метровото трасе от Силистра до Дуранкулак. Целта е нито едно диво прасе да не премине през границата ни. Това ще е така до началото на август, когато телената ограда трябва да е готова.

Най-споделяният коментар в социалните мрежи е с характеристики на дивата свиня и снимки на животно, оградата и земеделския министър. Оградата е наречена „инженерно съоръжение спиращо полета на свинете от Север.”

И друг коментар: „Защо си правят толкова труд, трябваше да опънат само полицейска лента с надпис: "Спри, диво прасе, спри". Това коментира колегата ни Петьо Цеков.