Червен код за опасност от африканска чума обявиха в Румъния. В окръг Сълаж, Северозападна Румъния, е потвърдено огнище на африканска чума по свинете. Открити са случаи още в Яломица и Констанца. Властите в Гюргево предприемат мерки болестта да не засегне и техния регион.

На граничния пункт между Гюргево и Русе се извършват проверки, за да не бъде допуснат внос на животни и животински продукти от България, заради чумата по преживните животни в страната ни.

Започна и изграждането на ограда по сухопътната ни граница с Румъния. Целта е да не се допусне разпространението на заразата у нас.

Съоръжението ще е от Силистра до Дуранкулак, с дължина 133 километра. Ще представлява 4-редова ограда с бодлива тел, която трябва да спира миграцията на диви свине от северната ни съседка. А най-близкото огнище на чумата е само на 60 километра от границата. 

Според земеделския министър Порожанов изграждането щяло да бъде в "разумни цени", тъй като метър четири редова ограда, струвал само 60 стотинки. Така сметките показват, че цялото съоръжение ще струва около 80 хиляди лева.

Най-вероятно обаче тази прогнозна сума на министъра ще набъбне след поставяне на коловете по оградата и заплащане труда по изкопните работи и монтажа. Според земеделския министър оградата трябва да бъде готова до 10 дни.

По думите му обаче цената на съоръжението може да се окаже близо 4 пъти по-висока от предварителните разчети за материала по изграждането му. „Аз лично се надявам в изключително икономични средства да бъде, в рамките на между 200 и 300 000 лева тези  130 километра”, посочи Порожанов.

Снимка: bTV

Край Добрич е най-големият свинекомплекс на Балканите. В момента там се отглеждат над 40 000 прасета. И въпреки стриктните мерки, които има, страх от заразата също има. „Проблемът е там, че срещу него няма ваксина. Мерките трябваше да се вземат много по-рано, тъй като повече от година има сигнал за настъпване на това заболяване към българската граница”, коментира управителят Румен Караманов.

Според експертите риск от разпространение на заразата са и малките стопанства.

За последната година от агенцията по храните са  изследвали над  4 хиляди проби за африканка чума у нас.  Всички са били отрицателни.

Снимка: bTV

„Превенцията срещу навлизането на вируса в страната са насочени към популацията домашни свине в страната, диви свине и граничния контрол. Всички ферми с домашни свине са обект на инспекцията от ветеринарните власти”, каза д-р Александра Митева от агенцията.

Препоръката на ветеринарите е стопаните да заколят прасетата си, докато все още вирусът не е стигнал у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!