Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани отново, че ще отвори границите на страната си, така че мигрантите в нея да могат свободно да преминават към ЕС.

Ръководителят на българското вътрешно ведомство Румяна Бъчварова изрази надежда, че Турция ще търси по-добри решения от това.

„Надявам се това да не се случи. Това ще бъде проблем не само за нас, но и за цяла Европа, а и за Турция”, смята тя.

На граничния пункт „Капитан Андреево” вътрешните министри на България, Турция и Гърция откриха тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Как обаче изглежда т.нар. преградно съоръжение по границата ни с Турция?

В граничното село Вълче поле за никого не е тайна, че оградата се преодолява лесно. И местните хора, и граничните полицаи признават, че мрежата се реже от каналджиите, а после се кърпи от граничните власти.

В това село именно са залавяни и най-големите групи мигранти.

Освен рязането на мрежите, вариант за преминаване са и т.нар. „окопи”.

„Виждали сме дупки под основата – изкопава се дупка и минават под основата.Тя самата основа е една педя висока, не е направено както трябва”, разказва граничен полицай.

Официалната статистика все пак сочи спад на бежанския натиск.

„Работата на Районна прокуратура – Елхово доста е намаляла – това показва, че самият трафик към момента не е толкова динамичен, както беше през 2013-2014”, казва районният прокурор в Елхово Стойко Иванов,

Последния месец в Елхово няма и образувани досъдебни производства срещу каналджии.

Вижте още във видеото: