Морската гара в Бургас, която беше използвана за Областен кризисен център, променя своята функционалност. До дни сградата ще бъде пригодена за дневна буферна зона, в която украинците ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес се проведе заседание на Областния кризисен щаб. На срещата областният управител Стойко Танков предостави актуална информация от Националния кризисен щаб.

Бяха обсъдени транспортни схеми за извозването на украинските бежанци от хотелите до дневната буферна зона на Морска гара, така че да не се затруднява допълнително движението, предвид наближаващия летен сезон и да се избегне струпване на автобуси там.

Снимка: btvnovinite.bg

Водят се разговори с почивните бази на Министерството на отбраната в Сарафово и на МВР в Созопол, които да се използват за буферни зони с възможност за нощуване, докато се реализира разселването до конкретен хотел или база.

В Морска гара БЧК ще раздава сухи пакети, вода, топли напитки и храна, подходяща за най-малките, така че да се отговори на най-неотложните необходимости на бежанците. Буферната зона няма да се ползва за пренощуване, а само за изчакване до планираното им транспортиране до вътрешността на страната. Това ще става с влакови композиции за тези, които нямат собствен транспорт. За целта от БДЖ ще осигурят извънредни влакове и допълнително вагони към редовните им линии. 

"Да не смесват потоците на хората, ползващи "БДЖ Пътнически превози" и украинските бежанци. Целта е да не се създава напрежение", обясни Йордан Кателиев, ръководител на Центъра за настаняване на бежанци във Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви, че ще съдейства с осигуряване на автобуси, с което да се подпомогне процеса по извозването на украинците. Общината ще запази трите си кризисни центъра до юли месец, които ще продължат да функционират. Това са центровете в к-с „Меден рудник“, кв. „Ветрен“ и в центъра на Бургас.

Процесът по разселването на украинските бежанци ще стартира от 29 май и ще продължи до 1 юни. Към настоящия момент продължава процесът по събирането на информация за хотелите, които желаят да работят по новите програми за настаняване, а именно за 10/15 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

До този момент обектите за настаняване от морските общини, предимно ниска категоризация (една и две звезди), проявяват засилен интерес за работа по програмата. Продължава обобщаването на информация и за държавните бази, които имат готовност да настанят разселени украински бежанци.

Яна от Днипро и 7-месечната й дъщеря са едни от последните, които получават хуманитарна помощ в Морската гара в Бургас, преди Кризисният център да стане буферна зона.   

"Казаха ни, че ще дойде автобус да ни вземе, но не знаем къде ще ни закара. Надяваме се да е безплатна програмата, защото ние нямаме пари", каза Яна.
 
Бежанците, които трябва да напуснат хотелите, са около 58 000.

"Анкетите, които попълват украинците, отиват в Националния кризисен щаб. От там, като ги обработят, им връщат обратно информация в кое място ще бъдат разселени", обясни Тодор Иванов - зам.-областен управител на Бургас.
 
От Варна към други области трябва да бъдат преселени около 6000 - 7000 души.
 
„Военни и частни автобуси ще се използват за дестинациите, където няма ЖП гари", каза Благомир Коцев, областен управител на Варна.

„Да започнат работа някъде в българските компании, независимо дали в сферата на туризма или българската промишленост. Така че да започнат да живеят като всички останали българи - работейки, да си плащат и да живеят в България", заяви Христо Проданов – министър на туризма.
 
Няма точна цифра на бежанците, които желаят да останат у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!