Министерство на образованието публикува отговорите на днешния изпит по математика за седми клас. В днешното национално външно оценяване по математика за седми клас са участвали 53 214 ученици, като няма анулирани работи, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева.

На извънредна пресконференция днес за първи път от Министерството показаха кадри на ученици, които са преписали по време на изпита. Над 48 000 зрелостници се явиха днес на втората задължителна матура.

Анулирани са 33 изпитни работи в София-град, в Монтана и Кюстендил.

Общо 33 000 лева са похарчили от ведомството само за месец май за системата от видео наблюдение  на учениците. За подсказване ще бъдат санкционирани 18 учители.

Стана ясно още, че сайтът на МОН за матурите ще бъде подложен на стрес тест - причината са сигнали, че минути след 8 ч. изпитните материали са изтекли от него.

„Този, който е преписал по биология, утре може да ме оперира. Това, което сме хванали, сме го хванали...виждате, че самите камери улавят там, където има мобилен телефон, да твърдим, че въпреки това е имало преписване, няма на базата на какво", заяви министър Меглена Кунева.

На първия задължителен зрелостен изпит на 18 май по български език и литература в 12-и клас се явиха 48 026 зрелостници, като бяха анулирани работите на 36 учениците - 14 за преписване, а 22 работи - за ползване на мобилна техника на изпита. Тогава квесторите бяха 12 000, съобщи министър Кунева.

Тестът по математика за VII клас и отговорите може да видите тук:

vo-7kl-math-20052016 by btvnovinite