Министерството на образованието и науката категорично отхвърля опитите педагозите да бъдат обвинявани в популяризиране на прояви на агресия между деца. Това се казва в позиция на просветното ведомство, изпратена до медиите.

Повод за позицията са изказвания, направени във вторник пред Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента, където се обсъждаха зачестилите случаи на агресия между ученици.

„Твърдението, че учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно. То напълно неоснователно хвърля кал върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и всеотдайност в много голяма степен зависи бъдещето на нацията“, се казва в съобщението.

„Учителите полагат всекидневни усилия да ограничават агресията сред учениците, както и да минимизират негативните последици от агресивното поведение и недостатъчно доброто възпитание на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и дори физическа агресия от страна на ученици и родители“, пишат от МОН.

„Образователната система е огледало на обществото. Ето защо справянето с агресията между деца и ученици в никакъв случай не е задача само на учителите. Тя може да бъде решена единствено с общите усилия на педагози, психолози, родители и институции“, завършва съобщението.  

Във вторник в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта депутати и представители на министерства, неправителствени организации, ДАЗД, ГДБОП, институцията на омбудсмана обсъдиха зачестилите случаи на насилие от и над деца и показването на кадри за това в социалните мрежи.

По време на дискусията бе отбелязано, че зачестилите напоследък случаи на агресия между ученици не са импулсивни, а са организирани сбивания, чиято цел е да бъдат заснети и видеата да бъдат качени в социалните мрежи, за да се унизят жертвите на насилието.

По време на заседанието на Комисията за децата, младежта и спорта беше обсъдена и възможността за въвеждане на глоби за разпространителите на вида с агресия между подрастващи.

Взето е решение институциите да започнат работа по нова национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.