Дипломата от Виенския университет за придобиването на образователната и научна степен "доктор" на Андрей Гюров е регистрирана за заемане на академичната длъжност "главен асистент" в Американския университет в България на 10 октомври 2019 г. Това съобщи Министерството на образованието и науката (МОН) по повод на големия обществен интерес във връзка с признаването на образователната и научна степен (ОНС) "доктор" на народния представител Андрей Гюров.

Дипломата на Андрей Гюров е регистрирана и публично достъпна на сайта на библиотеката на Виенския университет, поради което нейната автентичност е установена веднага, посочват от МОН.

Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" е един от двамата кандидати за управител на Българската народна банка. ГЕРБ-СДС атакуваха кандидатурата му заради съмнения за фалшификация на дисертационния му труд.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че към 16 ч. вчера в регистъра за академично признаване към Националния център за информация и документация не е имало публикувано удостоверение за признаване на академичната степен "Доктор" на Андрей Гюров. Бившите управляващи посочиха, че заявлението на кандидата за гуверньор е подадено на 31 март и е одобрено на 31 март - процедура, която по принцип изисква повече време. Андрей Гюров категорично отхвърли обвиненията и посочи, че отговаря на всички изисквания за кандидат-управител на БНБ.

Според опозицията, Гюров е цитирал данни в дисертацията си от 2008 г. и 2012 г., а научният му труд е защитен много по-рано - през 2005 г. Бившите управляващи видяха в труда на Гюров "достатъчно основания", за да се счита, че процедурата за академично признаване е опорочена.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" отхвърли обвиненията.

"Тази дисертация е регистрирана след 14 години и съм имал актуализации по темата, това обяснява разликата в датите. Това е причината - аз съм работил по актуализациите на темата в този период. Това обяснява разликата в датите", обясни Андрей Гюров.

От Министерството на образованието и науката уточниха, че дипломата на Гюров е автентична и е публично достъпна на сайта на Виенския университет. А следващата седмица парламентът трябва да гласува дали Андрей Гюров или Любомир Каримански да оглавят БНБ. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!