ГЕРБ-СДС атакуваха кандидата за гуверньор на БНБ от „Продължаваме промяната“ - Андрей Гюров. Причината - съмнения за фалшификация на дисертационния му труд.

Според опозицията Гюров е цитирал данни в дисертацията си от 2008 и 2012 година, а научният му труд е защитен много по-рано - през 2005 г.

Според ГЕРБ-СДС работата на Андрей Гюров не е негова, защото имат „достатъчно основания“ да смятат, че процедурата за академично признаване е опорочена.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ отхвърли обвиненята.
„Ако този научен труд е автентичен, то ние имаме най-добрият управител на БНБ, за който и нострадамус би завидял“, каза иронично Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

„Отговарям на всички изисквания за номинация на БНБ. Нямам притеснение за дипломите си и за автобиографията си“, заяви по-късно Андрей Гюров.

Относно обвиненията, че дисертацията му съдържа данни и цитати от по-късен период, Гюров отговори, че тя е била регистрирана от Американския университет в България към МОН през 2019 г. Междувременно Гюров е работил още по темата на дисертацията си и тя е претърпяла промени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!