Бюджетната комисия продължава да изслушва двамата кандидати за управител на БНБ, излъчени от коалиционните партньори.

Изборът за нов управител на БНБ се превърна в поредната разделителна линия между партиите в управляващата коалиция.

Четирите формации не можаха да се обединят около една кандидатура и така двама представители д мнозинството Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“ ще мерят сили за поста. Основното предизвикателство пред двамата е въвеждане на еврото.

Претендентите в надпреварата стиснаха ръце преди изслушването.

От ГЕРБ поставиха въпроса дали докторската степен на Гюров от Виенския университет е минала през нужните процедури за признаване у нас.

„Нашите съмнения са, че образователната степен доктор на Гюров е призната само в САЩ“, коментира Красимир Вълчев от бившите управляващи.

„Тази докторска степен е призната. Имам документи ще Ви ги представя“, отговори Гюров.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че „формалната страна е, че трябва да има заверка“.

„Дипломите в ЕС се признават автоматично. Няма как да искаме от ЕС дали доктора е и магистър или учител в детска градина“, заяви Румен Гечев от БСП.

В крайна сметка и двамата кандидати бяха допуснати до изслушване.

Според Гюров най-голямото предизвикателство, което стои пред бъдещия говерньор е банковият надзор. Важно е да има еднакво строги правила за всички трезори.

„Мога да го сравня с нивата на ваксинацията и нивата са 30 към 70. Отделни институции са ваксинирани за риск и каквото и да стане няма да е фатално. При други един вирус ще се превърне в епидемия“, заяви Гюров.

За Любомир Каримански много важно е как банковата система ще реагира при несигурност. БНБ трябва да следи много детайлно инфлацията заради войната в Украйна и как е застрашена макросредата.

„Все едно да ходим по много тънък лед и да видим откъде ще минем и да стигнем накрая в добро здраве“, каза Каримански и отбеляза, че за това „ има различни сценарии как да реагира БНБ“.

Предстои гласуване на кандидатурите в пленарната зала. За да бъде избран, бъдещият управител на БНБ трябва да получи над половината от гласовете на присъстващите. Ако нито един от тях не събере нужните гласове, процедурата започва отначало.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!