Мобилни екипи на три министерства ще следят за чистотата на морската вода. И това лято редица курорти ще посрещат туристите с отпадни води в морето. Най-сериозен е проблемът на юг.

Без пречиствателни станции отново са Синеморец, Ахтопол, Варвара, както и Елените.

Предстои разширяване на капацитета на съоръженията на "Златни пясъци", "Св. Св. Константин и Елена", Китен и Приморско.

Вече 15 години се бави ремонтът на пречиствателната станция на "Златни пясъци" – строена за 15 000 души, а обслужва 50 000. Преди три години тръба заусти отпадните води на 2 км навътре в морето, което частично облекчи проблема.

Офицерският плаж във Варна е с най-мръсна вода у нас според Европейската агенция за околна среда. И там проблемът е от години – водите от канала се изливат направо в морето.

Шесто лято се бави проектът за разширение на станцията, която пречиства водите на Китен и Приморско.

На Синеморец пък отреденият за нова станция терен е в природен парк Странджа. Пречка е и липсата на общ устройствен план на Царево.

Навсякъде, където има риск от замърсяване, започват проверки.

В отговор на журналистически въпрос министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че сред най-сериозните нарушения, регистрирани при проверките на плажовете по Черноморието, е липсата на достатъчно спасители.

Тя уточни, че на концесионерите и наемателите са направени предписания, неизпълнението на които може да доведе до прекратяване на договорите.

Сериозен проблем е и наличието на временни преместваеми обекти над допустимото, допълни Ангелкова.

Тя припомни, че разчистването на бараките вече е започнало в "Слънчев бряг", но процесът ще бъде преустановен от 5 юни.

Причината е, че в курорта вече има много туристи и тяхното спокойствие трябва да бъде гарантирано, посочи Ангелкова.

По думите й процесът ще бъде възобновен от 1 октомври. Министърът каза още, че аналогични проверки започват и по Северното Черноморие. Те ще се извършват съвместно с община Варна.