Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

Това се казва в официална позиция на Министерството на отбраната след брифинга на ГЕРБ, на който изнесоха данни около смъртта на 31-годишния старши лейтенант Тодор Манчев. Той беше намерен прострелян дни след нахлуването по погрешка на американски части в цех в пловдивското село Чешнегирово.

От ГЕРБ поискаха директорът на Военна полиция да бъде освободен от длъжност, както и оставката на министъра на отбраната.

„Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия. Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации“, посочват от Министерството на отбраната.

От ведомството заявяват, че „демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.“ 

„Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура“, посочват от Министерството на отбраната.