Редица нарушения са констатирани при ремонта на АМ „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора. Това е установила проверка на място от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев.

От пътната агенция се посочва, че в настилката са влагани некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали.

Открито е неизпълнение на техническите указания от страна на строителя, липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане, липса на компетентен технически надзор, липса на удачен проектантски и авторски контрол.

От АПИ посочват, че отговорност носят фирмата строител, строителният надзор и проектантът.

Нередности от АПИ са открити и при ремонта АМ „Марица“ край Свиленград. В участъка е установено неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на мост, на който се извършват строителни работи.

"Проектантът на обекта се е държал неуважително, а агенцията, като възложител на строително-монтажните работи, ще поиска извършването на независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова, както и спиране на авторските права", допълват от АПИ.