След като откритата през 2007 г. отсечка от АМ „Тракия“ от Чирпан до Стара Загора в момента реално се строи отново, вълни вече има и при най-скоро откритата отсечка – тази от Стара Загора към морето.

Открита през 2012 г. отсечката на АМ „Тракия“ между Стара Загора и Карнобат е най-новата част от аутобана.

8 години след откриването й лентата, по която се движат камионите вече е на вълни, а ремонтите на повърхностния слой не могат да прикрият хлътналите участъци и люшкащите се тирове и коли. 

Снимка: btvnovinite.bg

В момента магистрала „Тракия“ е прекъсната и тече основният ремонт на откритата през 2007 г. отсечка Чирпан - Стара Загора, станала печално известна с вълните си. Но дали е точно ремонт или само 14-години по-късно, магистралата на практика се строи отново? 

Образуващите се вълни по 8-годишния участък от Стара Загора към морето подсказват, че и най-новата отсечка е за ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите Владимир Канев и Снежана Ангелова са част от консултантската компания, наета от държавата, когато последната отсечка на АМ „Тракия“ от Стара Загора до Карнобат се строи с пари на европейската комисия по програма „Транспорт“.

Снимка: btvnovinite.bg

„При проверките на място, ние като екип със всичките специалисти, бяхме задължени да проверим спазват ли се техническите изисквания. И ще дам един много съществен пример как те не се спазват.  В техническите изисквания в договора се казва, че хумусният слой, целият хумусен слой  трябва да се изземе, защото той първо е много полезен  и второ, ако остане не иззет и не бъде заменен, след това може да има проблеми – именно пропадане на самата пътна настилка“, обяснява Владимир Канев - инженер-физик и експерт по анализ на риска.

Снимка: btvnovinite.bg

В доклада четем, че част от материалите за основата са неподходящи, а използването им недопустимо, както и че „не дава възможност за постигането на необходимите якостни качества на конструкцията“. Отбелязано е, че са положени „песъчлив материал и успоредно с него скални маси с наличие на валуни. Това е изпълнение не по проект и е недопустимо.