Как да изразходваме по-малко енергия, докато използваме компютрите си и интернет? С тази с амбициозната цел се захваща българския учен Свилен Кънев. За постижението си днес той получи награда на името на изобретателя на компютъра Джон Атанасов. 

Всеки клик на мишката и търсене на информция в интернет се обработва от центрове за данни. Макар и да се замисляме, това хаби енергия.  Задачата на Свилен е да направи процесорите по-ефективни. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В Щатите  около 10%  от енергията се използва в центровете на данни. И до голяма степен от разработки, не само от моите, но и на много хиляди други хора, те все още са 10 % , а не 50% каквито предвиждаха преди 10 години”, обяснява Свилен.

Снимка: btvnovinite.bg

Сяда зад компютъра на 6. На 31 вече работи в „Гугъл”. Автор на десетки публикации, цитирани над 500 пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради забележителните му резултати беше отличен за принос в компютърните технологии, а самият той определя нагрдата като „изключително огромно признание”.

Грамота „Джон Атанасов” получи и още един млад учен: 29-годишният доктор по роботика инж. Светлин Пенков. Последните 2 години разработва автономни коли в Англия.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Виждам в България един огромен потенциал. Най-вече в хората и потенциал,който някой трябва да насочи в правилна посока”, казва Пенков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Младите лауреати поздрави и държавният глава.

„Където и да учите, у нас и по света да работите, вие го правите с мисъл за България. Бъдете все така пример”, обърна се към младите учени президента Радев.

Посоката за всеки от тях е различна. След по-малко от 12 часа Свилен ще отлети за Америка, а Светлин ще остане тук. Но и двамата няма да забравят откъде са тръгнали.