Акциите в цялата страна са в рамките на заповед на министъра на здравеопазването да не се струпват много хора на едно място, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов в специалното студио на bTV. Той коментира това, че  полицейски патрули са влезли в столичния квартал „Факултета“, а на входовете и изходите му има вече  контролни пунктове. Причината са мерките срещу неразпространение на коронавируса у нас. Сходни мерки взеха униформените и срещу махали в Казанлък, Ямбол, Нова Загора и Сливен.

„Има общности, които по-трудно се информират от медиите и по –трудно осъзнават това, което ние казваме“, отбеляза вътрешният министър.

За хората от блокадата в Банско, Младен Маринов посочи, че част от тях вече са настанени в общежитие, тези които не искат, са подписали декларация и са намерили къде да се настанят, но не са пуснати от града. Втори ден Банско е под карантина, но има туристи, които протестират и искат да се приберат по домовете си.

„Вечерен час в градовете може да се налага и с решение на кметовете, те имат правомощия за това. Ако се спазват мерките, по-бързо ще се пресече заразата", припомни вътрешният министър.

В страната има 4630 човека под карантина, но има още хора, които се прибират по граничните пунктове.

Имаме 39 досъдебни производства за нарушения, работи се по 59 предварителни проверки. В тези случаи хората не са установени на адреса, съобщи още Младен Маринов.

Той отбеляза още, че служителите на МВР работят в изключително напрегнат режим.

Всички служители са оборудвани със защитни средства – маски и ръкавици, категоричен беше министърът.

По думите му няма много опити за телефонни измами, но се пуска много лъжлива информация в интернет.

Има и досъдебни производства за това – 3 или 4, каза Маринов. Той призова хората да продължат да изпълняват стриктно мерките.

Важно е да сме дисциплинирани и да помагаме на възрастните, отбеляза Младен Маринов.