Днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, с който приключват едномесечните пости. Големият религиозен празник започва с молитва.

Тъй като вярващите се гощават със сладкиши и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам.

Според традицията след сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват.

На Рамазан Байрам традиционно на трапезата се поднасят бонбони и много различни сладкиши. Навръх празника се приготвят изобилни трапези с баници, мекици, пилаф, баклави и халва.

Традиционно за Хасково и двете джамии се оказаха тесни, за да поберат всички вярващи мъже, които участват в молитвения ритуал, наречен празничен намаз.

„Живеем взаимно в една държава, в една хубава държава и трябва да се уважаваме, да се обичаме. Това е кафе на толерантността“, обясни Ерхан Реджеб, районен мюфтия на Хасково.

„Зад всеки от нас има хора, които вървят след мюсюлманството и християнството. Ние сме едни хора, които се уважават, които се разбират и които винаги ще си помагат даже, а не само, че се разбират“, посочи отец Златко от Хасково.