Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, кацна в София. Самолетът му се приземи в 20:49 ч.

Снимка: Росен Цветков

След повече от 6 месеца в турски затвор, Очите беше конвоиран при изключителни мерки за сигурност от летище „Ататюрк” в Истанбул до летище София. Със закъснение, което забави и самия полет.

Заедно с него бяха трима служители на ГД „Охрана”.

Снимка: Росен Цветков

Желязков беше лаконичен. Изрази по-скоро изненада от това, че ще бъде обвинен в рекет и наркоразпространение в следващите часове.

На борда той беше настанен на последния ред, с белезници на ръцете и обграден от цивилни охранители.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди половин година Желязков беше арестуван в компанията на бившия депутат от ДПС Несрин Узун и общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

У нас Желязков е обвинен задочно за лидер на престъпна група за рекет и трафик на наркотици.

Снимка: Ладислав Цветков

Прокуратурата настоява за постоянното му задържане в ареста.

Снимка: МВР

Последните екстрадиции на семейство Баневи, обвинени са пране на пари и на Северин Красимиров, уличен за убийството на журналистка от Русе, не са създали проблем. Службите обаче винаги анализират риска от бягство и профила на задържания. 

„Обръща се внимание на това дали има информация за лицата, че гласят бягство, дали са извършвали бягство от конвой или място за лишаване от свобода. Това е на първо място. На второ място са характеристичните данни на самото лице. Дали е агресивен, как се държи”, обясни Красимир Беряков, началник на сектор конвоиране в областното звено „Охрана” в София.

Само веднъж се е случвало на арестант да прави опит за бягство, при това от борда на самолета.

Версията на Митьо Очите за това, което ще получи като обвинение в следващите часове, се очаква да чуем в спецсъда този уикенд.