Председателят на групата на БСП в бургаския общински съвет Бенчо Бенчев е бил в Турция заедно с арестувания несебърски бос Димитър Желязков – Митьо Очите, научи bTV от свои източници.

Желязков беше задържан в истанбулски хотел, а по-рано през седмицата 19 сочени за негови приближени бяха заловени в Бургаско в хода на операция срещу организирана престъпна група за рекет и наркоразпространение.

Към момента не е ясно в какво качество Бенчев е придружавал Митьо Очите и дали и той е бил арестуван.

Общинският съветник от гражданската квота на социалистите, който извън политиката е крупен зърнопроизводител и предприемач, стана медийно известен в началото на годината около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти.

Притежава три луксозни лимузини.

Разследване на bTV показа, че той е сред съдружниците в охранителната фирма „Аркус-Сигурност”. Димитър Желязков е казвал в интервюта, че е само неин консултант.

Тази вечер спецсъдът разгледа при закрити врати мерките за неотклонение на другите задържани при акцията. 

Задочно за участие в организираната престъпна група са обвинени още двама мъже в неизвестност, единият - общинският съветник в Несебър Пейо Янков.

Стана ясно, че властите са знаели, че Димитър Желязков ще напусне страната и са следили пътя му от Солун към Истанбул. Решено било да не се действа срещу него, за да бъде разбита цялата структура на бандата.