С решението си Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) показва готовност за помощ на Македонската православна църква (МПЦ). Това обяви старозагорският митрополит Киприян в предаването „Тази сутрин” по повод решението на Светия синод от понеделник в отговор на писмото-молба от МПЦ за признаването на нейната автокефалност.

Митрополит Киприян оглавява създадената комисия, която ще говори с другите поместни православни църкви. Разговори ще се водят и със Сръбската православна църква, каза духовникът.

Той уточни, че официално писмо и разговори със сръбската църква няма. За писмото от македонската църква пък разбрали от медиите. Официално се запознали с него по време на заседанието на 27 ноември.

„Признаването на Македонската православна църква е чисто канонически въпрос. Сръбската църква е наложила схизмата и тя трябва да я вдигне – дали ще я вдигне само Бог знае”, коментира още митрополит Киприян.

Според публициста Тони Николов навлизаме във време на голяма църковна дипломация. Той коментира като обнадеждаващи думите на Киприян и му пожела успех.

Моментът действително е исторически и са нужни и добри църковни историци в комисията, която ще преговаря с другите поместни църкви, смята Тони Николов.

Вижте целия разговор във видеото: