Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова коментира сложната политическа ситуация у нас пред "РИА новости". Според нея страната ни е в криза, защото след два тура парламентарни избори не е било сформирано правителство.

По думите ѝ е невъзможно отсега да се каже дали след вота през ноември ще има правителство в България.

Според нея завеждането на дело срещу шефа на българското движение "Русофили" Николай Малинов показвало, че София следва антируски курс. И припомня, че през 2019-2020 г. от страната ни са депортирани девет руски дипломати.

Митрофанова смята, че това не е съвсем "самостоятелна" акция на България. "Кой от "големите братя" стои зад тези депортирания? Това са, разбира се, американците, които видимо са си поставили за цел да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен, е доста утопична цел, доколкото с България ни свързват такива мощни пластове от историята, духовна близост, което не може да бъде зачеркнато или променено", казва посланикът, цитирана от БГНЕС.

В подкрепа на думите си тя изброява моментите от историята, които свързват двете страни: "Това, разбира се, е православие и кирилица, това е руско-турската война и освобождението на България от турското иго. Трябва да кажа, че българите са много чувствителни към спомена за тази война. В България има 670 паметника на героите от руско-турската война. Булеварди и улици на градовете са кръстени на героите, руските герои от тази война. Въпреки всички опити за пренаписване на историята, въпреки настоящата евроатлантическа ориентация на страната."

Руският посланик не смята, че съществува вероятност за отказа на България от ползването на руски газ, доколкото "стабилните дългосрочни договори са от голямо значение" на фона на растящите цени на ценната суровина, а втечненият газ е много по-скъп.