„Специалната операция на Въоръжените сили на русия в Украйна продължава. Операцията е за демилитаризация и денацификация на престъпния киевски режим, който в продължение на 8 години водят война срещу населението на Донецка и Луганска народни републики“.

Това обяви във видеообръщение посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, публикувано на сайта на мисията във „Фейсбук“.

В началото на обръщението тя уточнява, че ще дава брифинг всяка седмица заради „нарастващата в българските медии антируска риторика, увеличаващите се в геометрично прогресия фалшиви новини за Русия, както и с ограничаването на излъчването на руски медии“.

„Подчертавам, че Руската федерация не планира да окупира територията на Украйна и взима всички възможни мерки, за да запази живота на мирните жители. Удари се нанасят само по военни обекти при използване на високоточни оръжия“, казва още посланикът.

По думите ѝ до момента са разрушени 2911 военни обекта, като 90% от военните летища на Украйна са били поразени. 

„Последните два дни се прави всички възможно за осигуряване на хуманитарни коридори. Евакуацията на жителите върви трудно, тъй като формированията на украинските националисти пречат на организацията. Те използват мирните жители като жив щит“, обяви още Митрофанова.

В края на обръщението руският посланик предупреждава, че европейските потребители много ще страдат, ако спрат доставките на нефт от Русия: „Не е възможно бързо да се замени обемът на руския нефт на европейския пазар, това ще отнеме повече от една година. Покачването на цените ще бъде непредсказуемо, инфлацията ще е много висока. Европейските потребители ще са основните пострадали от ситуацията“.