„По състава на служебното правителство може да се допусне, че „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП са били в някаква координация с президента по време на консултациите за съставяне на кабинет.“

Това каза Даниел Митов на брифинг на партия ГЕРБ в отговор на интервюто на президента Румен Радев от сутринта.

Очевидно имаше координация между президента и някои политически партии, допълни той.

Относно неговото интервю пред Българското национално радио Митов отговори задочно на държавния глава. Той каза, че е благодарен, че президентът не е подписал указа за посланическото му назначение.

"Когато му бе зададен въпрос защо е скрил декларацията Б9 от българските граждани, разсъждаваше върху емоционалното ми състояние. Едва ли не - съм бил афектиран, че не е подписал указа за мое посланическо назначение. Благодаря, че не подписахте този указ, това е услуга. Не отговарям на вашите критерии, нямам картонче на агент на Държавна сигурност“, каза още Митов.

През ноември 2020 г. Екатерина Захариева съобщи, че Радев отказва да го назначи за посланик в Румъния.

Митов попита и защо президентът не е заел позиция по случаите „Навални“ и шпионския скандал у нас. По думите му Радев се опитва предизборно да лъже всички едновременно.

"На едните казва, че е прозападен, намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет, на други казва, че е проруски", коментира предложения за премиер от ГЕРБ Даниел Митов.

Бившият социален министър Деница Сачева пък коментира бюджета.

"Смешен е плачът за актуализация за бюджета, защото всички плащания са обезпечени. Ако смятаха, че не може да се работи без актуализация на бюджета, щеше да се подкрепи правителство", обясни тя.

Според нея президентът е в предизборна кампания и това се виждало от одобрените добавки на пенсионерите.

"Въпреки липсата на актуализация на правителство, внезапно добавките ще се осигурят за пенсионерите. Бюджетът не може да се говори че е издънен. 318 милиона лв. за пенсионерите са намерени за една нощ. Купува ли гласовете на пенсионерите", коментира Сачева.

Междувременно стана ясно, че ДПС е готово на диалог с политическите партии, коментира председателят на партията Мустафа Карадайъ.

На заседание движението реши да не прави промени в кандидат-депутатските си листи за вота на 11 юли.

„В нормалността на политиката диалогът е необходим, така че изборите само дават определена тежест на политическите партии, които влизат в НС. Ние няма политически субекти, с които да не можем да влизаме в диалог, освен тези, които откровено призовават за антидемократични поведения“, каза Карадайъ.