Над 22 тона фалшив прах за пране и близо 20 000 „маркови“ стоки откриха митническите служители при две отделни проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция. за това съобщават от Национална агенция „Митници“.

При един от случаите – на 8 февруари, на МП „Капитан Андреево“ пристига влекач с полуремарке с турска регистрация на път от Турция за Словения. Водачът – турски гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати.

Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са открити 22 360 кг прах за пране в опаковки от по 6 кг. Всички опаковки са с логото на известна търговска марка, но се оказва менте. За случая е уведомен собственикът на марката, който е потвърдил, че стоката е фалшива.

В същия ден, но в друг товарен автомобил с турски регистрационен номер, са открити 19 800 артикула – в по-голямата си част хартиени етикети с обозначения на защитени търговски марки. Според представените документи от водача – също турски гражданин, той превозва текстилни изделия за Полша.

При извършената щателна митническа проверка в товара са установени 112 кашона, съдържащи 13 875 хартиени етикета, 2712 мъжко и дамско облекло, 2121 чифта спортни обувки и 1092 чанти, всички със знаци на популярни търговски марки.

В изпълнение на Европейски регламент 608/2013 относно защита на интелектуалната собственост стоките са задържани. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.

От началото на годината до момента митническите служители на МП „Капитан Андреево“ са задържали близо 145 000 артикула и 44 тона прах за пране със знаци на регистрирани търговски марки.