При проверка на кола с българска регистрация на ГКПП "Дунав мост 2" митнически служители откриха 14,685 кг хероин.

Това се е случило около 19:30 ч. на 9 януари. Тогава митнически инспектори спрели за проверка лек автомобил, пътуващ от България за Германия, съобщиха от Агенция "Митници".

Водачът заявил, че не превозва забранени от закона стоки.

При извършен физически контрол на тир терминала във Видин в пода на колата са били установени специално изградени тайници.

Достъп до тях имало чрез два отвора, намиращи се под предните седалки. След демонтажа им, в дясната конструкция под хавлиена кърпа и ароматизатори, покрити с керемида, са били намери 29 пакета, обвити с бежово тиксо.

Снимка: Агенция \"Митници\"

Съдържащото се в тях прахообразно вещество е реагирало положително на хероин при извършен полеви наркотест. Общото тегло на пакетите е 14 685,05 грама.

При допълнителен оглед е било установено, че от външната страна тайниците са облицовани с оловна обвивка с цел да се затрудни рентгенова проверка.

Повдигнато е обвинение на 46-годишният шофьор, който е задържан за срок до 72 часа.

Извършеното от него деяние представлява тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба в размер от 100 000 до 200 000 лева.