39,710 килограма хероин са заловени този петък на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Окръжна прокуратура-Хасково на съвместен брифинг с Агенция „Митници“ и ГДБОП. Стойността на дрогата е 3 573 000 лева.

Снимка: Окръжна прокуратура-Хасково

Наркотикът е намерен в микробус с турска регистрация при влизане в България от екипи на Агенция "Митници". Превозно средство е било отклонено за допълнителна проверка с рентген на база преценка на риска.

Снимка: Окръжна прокуратура-Хасково

Установено е, че в товарния отсек над шофьорската кабина е изграден тайник, в който е открито прахообразно вещество, което е реагирало при полевия тест като хероин.

Арестуван е шофьорът на микробуса, който е 47-годишен турски гражданин и предстои да бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа. Микробусът е превозвал платове за българска шивашка фирма, но след това е трябвало да продължи с нов товар към страни в Западна Европа. 

Все още не е установено дали превозното средство и шофьорът са правили редовни курсове през страната ни. По нареждане на прокуратурата ГДБОП провежда оперативно-издирвателни действия и "категорично е установено, че наркотикът не е за територията на страната и не са замесени български граждани в трафикът му".

Все още не установено дали става въпрос за организиран международен канал за трафик на наркотици.