Рекордно количество недекларирана валута, пренасяна в лек автомобил, откриха митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево“. При проверка на кола от Румъния за Турция са намерени малко над 1,5 млн. евро.

Това съобщиха на брифинг заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова и началникът на МП „Капитан Андреево“ Георги Господинов.

41-годишният водач на автомобила е турски гражданин, който е пътувал със съпругата си и 18-месечното им бебе. Пред митническите органи те заявили, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, валута или благородни метали и изделия от тях.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която под предните седалки и между предната и задната седалки са открити осем плика, съдържащи банкноти евро.

Общото количество на откритата валута е 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева.

„Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренася в лек автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция“, заяви зам.-прокурор Кирилова.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районната прокуратура в Хасково. Водачът на автомобила е привлечен като обвиняем.

„От началото на годината до момента митническите служители на МП „Капитан Андреево“ са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, заяви Господинов.