Българският патрулен кораб „Обзор“ се завърна след участие в операция „Посейдон“ на Европейска агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“. Близо два месеца той охранява района край гръцкия остров Лесбос, където продължават да пристигат хиляди мигранти. Въпреки че са намалели в пъти, все още десетки лодки, претоварени с малки деца, дори бебета, се отправят на рисковано плаване между Турция и Гърция. Сблъсъкът с човешките съдби бележи тежкото дежурство на екипажа.

Снимка: bTV

Последната спасителна операция е на Бъдни вечер – екипажът открива две лодки с близо 120 души на борда, една трета от тях са деца.

Снимка: bTV

„Много деца имаше, много възрастни хора, имаше и някои трудноподвижни хора, които трудно се качват на борда“, разказва щурманът Станислав Дечев.

Снимка: bTV

Бебетата са на под един месец. Намирали сме деца в чанти, в сакове – споделя капитанът Александър Бонев. – В такъв случай те се качват на борда, оказва им се помощ. Някои са замръзнали, завиват се с одеяла. Оказва се на някои от тях първа медицинска помощ и по най-бързия начин се транспортират до пристанището в Митилини“.

„Като се открие лодка, времето за реакция е малко, защото лодките са гумени, винаги са претоварени, хората са наблъскани един върху друг“, казва още той.

Снимка: bTV

„Гледат ни като заплаха в началото, докато не видят действията, които предприемаме, и не осъществим контакт с поне един от тях, за да им обясним с каква цел сме при тях“, добавя пом.-капитанът Радослав Иванов.

По думите на капитана тези хора „търсят по-добър живот, но рискът за тях е много голям. Те търсят по-добър живот, но с тази лодка може и да не стигнат до брега“.

Снимка: bTV

„Капацитетът на една такава стандартна лодка е 15 човека, имало е групи с 85 човека... От адреналина, от продължителността на миграцията им, техните нерви ескалират, почват да тъпчат децата“, допълва пом.- капитан Иванов.

Екипажът приключва мисията с чувство на изпълнен дълг, но моряците не гледат на себе си като спасители.  

Снимка: bTV

„Да, спасяваш животи, но това ни е работата. Не чувстваме нещо по-различно от това, което правим тук. Спасителни операции сме правили и в наши води“, посочва капитан Бонев.

Разделени на Коледа, близките им с нетърпение ги чакаха да бъдат заедно на новогодишните празници. 

„Хората, които вземат на корабите, не се знае кой от къде е, какъв е, няма как да не се притесняваш!“, посочва Руслана Бонева – съпругата на капитана.