Резултатът на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент е лична победа на премиера Бойко Борисов. Това обяви социологът Мира Радева в предаването „Лице в лице”.

Тя обясни, че министър-председателят е успял да излезе пред обществото и да се извини.

„Бойко Борисов беше прав като казваше: „България не е жълтите павета”. В София комуникацията протича по-бързо, отколкото в провинцията. През последните 20 години става все по-трудно БСП да победи на избори, защото обществото има ясно изразена дясноцентристка ориентация. Новите поколения имат пор-европейска ориентация”, посочи социологът.

Според Радева, социолозите, които са давали предимство на БСП, трябва да си прегледат извадките.

„Не можем да отречем сгрешената концепция на Корнелия Нинова. Изборите са конкретен отговор на конкретно зададен въпрос. Изборите бяха за Европарламент, известно е, че при тези избори, твърдите ядра гласуват в по-висока степен. Тя не очакваше да привлече периферия, а да мобилизира левия, твърдия електорат”, добави социологът

Мира Радева коментира, че  Бойко Борисов е показал, че той и Цветан Цветанов не са двете лица на една и съща монета. „Той показа, че може да се еманципира от Цветанов. Нещо, което изглеждаше абсолютно невъзможно години наред”, допълни тя.

Социологът заяви, че е изненадана от резултата на ВМРО заради неразбирателството в малката коалиция между лидерите - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов. Тя добави, че очаква различни резултати на предстоящите местни избори.