СДС изрази готовност съюзът с ГЕРБ да продължи и за предстоящите местни избори. Това заяви Румен Христов, председател на СДС в отговор на въпрос за бъдещото сътрудничество на двете партии по време на пресконференция, на която бяха анализирани резултатите от изборите за Европейски парламент.

Румен Христов посочи, че са водени бегли разговори на тази тема. "Очевидно когато един съюз работи добре, той трябва да се развива", обясни Христов и изтъкна, че от срещите по места такова желание за сътрудничество е заявено както от местните структури на СДС, така и от ГЕРБ.

Христов подчерта, че досегашният съюз е бил съюз за евроизборите. По думите му, това са били много трудни избори. Той посочи, че те на практика са били превърнати във "вот на недоверие към правителството".

Победата той отдаде на мобилизацията на ГЕРБ и активната роля на министър-председателя в последната седмица.

Снимка: Ладислав Цветков

Христов изтъкна, че СДС - най-старата демократична формация, има отново представител в Брюксел. Сред приоритетите, които той постави на фокус в работата на ЕНП, са постигането на повече интеграция, членството в Шенген и европейски граждани с европейски доходи.

"За нас резултатът на тези избори е успех - спряхме походът на БСП към властта", каза още той, цитиран от БТА. Христов изрази удовлетвореност, че десницата ще запази мнозинство в ЕП. По думите му България ще даде повече десни евродепутати отколкото Холандия. Христов отчете, че има потенциал за постепенно възраждане на СДС.

Избраният за евродепутат Александър Йорданов каза, че 30 години след създаването си СДС показа, че е активна, истинска и има своята подкрепа в страната. Според Йорданов в Европа все повече в бъдеще ще се управлява коалиционно и в съгласие в името на добрия живот на хората в Европа.

Той изтъкна още, че ГЕРБ и ВМРО заедно имат 7 евродепутати, което е с двама повече от парламентарната опозиция БСП, а останалите парламентарни партии нямат евродепутати.

Снимка: Ладислав Цветков

Александър Йорданов поздрави Радан Кънев, който също става евродепутат и изтъкна, че иска или не, в рамките на ЕНП ще му се налага да работи с ГЕРБ и СДС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!