Ново напрежение има сред миньорите от „Оброчище“. Повече от 20 души, които тази сутрин са слезли под земята, отказват да излязат и обявиха безсрочна гладна стачка.

Причината е, че въпреки подписаното на 23 март споразумение, концесионерът на рудника продължава да не изплаща на служителите си дължимите възнаграждения и ваучери за храна.

Само 10-ина дни след като миньорите стигнаха до споразумение с концесионера за по-високи заплати и по-добри условия на труд, днес те отново протестират. Първата смяна отказва да излезе от галериите на 350 метра дълбочина, а миньорите от втората - пак са пред портала.

Миньори разказаха, че има и наказателна акция спрямо участвали в протеста. „Вече две от момчетата са изгонени от квартирата, казва им, че не може да им плаща квартира, защото са били на първа линия на протеста. От преди час е спрял токът на още 6 квартири, това вече е съвсем смешно и жалко”, каза Ивайло Тодоров, председател на синдикат "Защита" в мината.

Според изпълнителния директор на мината основание за протест няма.

 „Част от нашите работници живеят изцяло, без да плащат наем, компанията им плаща ток, вода и отопление. За съжаление, бяхме забавили плащането за ток в блока и днес той беше спрян, но ние вече сме го платили и утре електричеството ще бъде възстановено", каза Дейвид Уелингс.

До края на седмицата или най-късно в началото на следващата ваучерите за храна ще бъдат платени, обеща директорът. А за подписване на колективен трудов договор чул едва днес.

„Днес говорихме със синдикатите, че след като сме изплатили заплатите, няма причина те да продължават стачните действия", каза той.

На 22 март работниците от мангановия рудник „Оброчище“ обявиха безсрочна гладна стачка, след като две седмици протестираха с искане за по-високи заплати. Около 40 души останаха под земята. На следващия ден те отмениха гладната стачка, но протестът им продължи. На 24 март миньорите преустановиха протестните си действия, защото концесионерът „Евроманган“ прие да започне преговори с тях. Споразумението за край на стачката предвиждаше трудовите възнаграждения на всички работещи да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г.

Снимка: bTV

В случай че исканията им не бъдат изпълнени до 5 април, миньорите заплашват да пренесат безсрочно протеста си пред сградата на Министерския съвет в София.

Междувременно от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ обявиха, че днес са подали жалба в прокуратурата срещу представляващия дружеството „Евроманган“ заради системния отказ от съдействие на контролните органи.

Мярката е предприета, след като днес инспекторите по труда за пореден път не са били допуснати до мината и в частност до административната сграда, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за месец февруари, срокът за което изтече с края на месец март.

Около 16 ч. представител на работодателя информира, че банковият превод е направен в ранния следобед, но в Инспекцията не е предоставен документ за това.

В рамките на проверките през месец март на работодателя са съставени 13 акта – за забавени възнаграждения, за неизплатени навреме ваучери за храна, за неизпълнено предписание да бъде определено упълномощено лице за контакт с контролните органи и за неоказано съдействие.