Служебният кабинет отмени постановлението, което урежда правилата за интеграция на бежанците. Решението беше взето на извънредно заседание на Министерския съвет.

Мотивите за отмяната на наредбата са, че тя не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това, създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи.

Вече има сформирана работна група от експерти на МВР и социалното министерство, които до 7 април трябва да изготвят нова наредба, която да бъде внесена в МС за гласуване.

Действията на правителството са съгласувани с държавния глава Румен Радев.

Идеята за отмяна на Постановление 208 беше част от предизборната кампания на социалистите, както и залегна в кампанията на президента Румен Радев.

„Искаме да създадем действащ механизъм, който да гарантира поетите ангажименти на България към ЕС и ангажиментите, които имаме като държава, към бежанците, на които сме дали убежище, така че този процес да бъде последователен, да бъде работещ и да имаме орган, който да следи всеки един етап от изпълнението на едно такова споразумение”, заяви социалният министър Гълъб Донев.

Служебният кабинет заговори за промяната на правилата за интеграция на бежанците още след скандала с изгоненото сирийско семейство в Белене.

Досега кметовете трябваше да подадат заявления за броя бежанци, с които могат да сключат споразумения за интеграция, да осигурят жилище, записване в детска градина или училище на децата, обучение по български, здравно осигуряване и грижа. Всичко това срещу еврофинансиране. Към днешна дата това така и не се случи и няма нито една община, съглаила се да приеме бежанци.

Към днешна дата обаче нито една община не е дала изявление и готовност да приеме такива мигранти.

Гневна реакция по темата дойде от Европарламента. Председателят на ЕНП Джозеф Дол написа в „Туитър”, че това са лоши новини срещу европейските практики и очаква незабавна реакция от президента.

Днес стана ясно също така, че правителството е задействало друг механизъм по поет ангажимент с ЕС, а именно 50 бежанци от Турция до края на годината да пристигнат у нас.

Това е част от международните ангажименти, които страната ни е поела и по-точно споразумението на ЕС с Турция – за всеки върнат нелагален мигрант в южната ни съседка държавите-членки трябва да приемат по един бежанец от там.

Въпреки обтегнатите отношения между Ердоган и европейските правителства, засега ангажиментите се спазват и броят на нелегално влезлите в Европа е значително намалял.

Вишеградската четворка заяви, че няма да спазва плана за преразпределение на бежанците, но Брюксел пък заплаши с финансови санкции.

България ще изпълнява подписаният ангажимент и според приетия механизъм ще приеме точно 50 лица, получили закрила в южната ни съседка.

Хашим e в центъра във Враждебна от 5 месеца, учи български език и казва, че иска да остане:

„Къщата ми в Мосул е окупирана от ИДИЛ и дори има надписи върху нея "собственост на Ислямска държава", разказва мъжът.

Съпругата и седемте деца на Хашим са в Турция и новината, че България ще посрещне 50 бежанци оттам го развълнува.

„Нямаше как да ги взема, трафикантът не искаше да взима деца. Разделени сме от 9 месеца. Искам да дойдат тук в България, ако има начин това да се случи, някой да ми помогне”, призова Хашим.

Именно в центъра във Враждебна ще бъдат настанени бежанците, презаселени у нас от други държави. Специален екип, командирован в южната ни съседка, ще направи подбора на тези, които ще приемем. Включва експерти от Агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи.

„България е изразила позиция, че ще презаселва само сирийски смейства. След пълно одобрение се прехвърлят в страната, като един от принципите е събиране на членове на семейства”, каза Даниел Инджиев.

От началото на годината бежанският натиск към България е намалял 4 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

През последната седмица у нас са задържани 68 нелегално преминали. В същото време на границата ни с южната съседка се забелязва раздвижване на турските военни. По информация на bTV Турция е засилила полицейското присъствие, заради предстоящия референдум.