Дружеството „Сортови семена – Елит“, което е 100% собственост на Министерството на земеделието, саботира купуването на зърно за продоволствени цели.

Това обяви на брифинг ресорният министър Иван Иванов. Той призова борда на държавната фирма, назначен от ГЕРБ в началото на април 2021 г., да подаде оставка.

„Основен ангажимент на Министерството на земеделието е осигуряване на продоволствената сигурност в страната. За целта държавата трябва да закупи необходимите количества пшеница, слънчоглед и царевица. Предложението бе това да стане чрез увеличаване на капитала на дружеството „Сортови семена – Елит” с 1,1 млрд. лв. за закупуване на необходимото количество зърно за задоволяване на продоволствените цели. На 9 март правителството одобри предложението. На 14 март, ден преди да влезе в сила постановлението на МС, на свое заседание съветът на директорите на дружеството е провел заседание и е предложил преразглеждане на правителственото решение и възлагането му на друго дружество“, обясни министърът.

„Това е едно изключително грубо и грозно действие от страна на представители на политическа партия ГЕРБ, защото част от тях са такива членове“, заяви Иванов.

Правителството ще избере утре друга държавна фирма, на която да възложи задачата за закупуване на нужната продукция.

Зърното за продоволствени нужди ще се съхранява в складове на търговци и производители, уточни министърът на земеделието. По думите му има достатъчно мястов складовете в страната.