Правителството се отказа от решението си да подкрепи проекта за търговия с лекарства от вендинг автомати.

Одобрението и отмяната му бяха публикувани едновременно тази сутрин.

В ефира на bTV министърът на здравеопазването заяви, че кабинетът е отменил решението си, но не заради медийния шум.

Малко по-късно министърът на икономиката обясни, че отмяната е станала по разпореждане на премиера, след анализ на ситуацията.

Двете решения на Министерския съвет – за подкрепа и за отмяна на подкрепата за проекта, са с една и съща дата, 25 септември.

Въпросите, които се породиха са – защо министърът на икономиката не взема предвид становището на здравния министър, че така планираната търговия с лекарства нарушава закона, и в крайна сметка предлага кабинетът да даде зелена светлина, като сключи меморандум за разбирателство с инвеститора „ПОС Фарма“.

Инвестиционният проект постъпва в Министерството на икономиката чрез Агенцията за инвестиции.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов го изпраща до останалите си колеги за съгласуване. В три страници здравното министерство описва противоречията със законодателството.

На въпрос на bTV прочел ли е становището на здравния министър преди да входира предложението, Лъчезар Борисов отговори: „Това е работа на експертите, очаквате ли един министър да влиза в най-дребния детайл...“.

След аргумент, че преди да се подпише документ, е редно да се изчете, Лъчезар Борисов все пак отговори: „Разбира се, че съм го чел“.

Здравният министър съгласува предложението с бележките по него и изпраща становището към икономическото ведомство на 9 септември – или две седмици преди кабинетът да вземе решението, а след това да го отмени по разпореждане на премиера, заради становището на здравния министър.

„Аз се съобразих с него, премиерът се съобрази с него, той нареди, решението е отменено“, заяви икономическият министър.

„Министерски съвет отмени този проект, за да не остава в обществото усещане за някакъв вид непрозрачност, напротив – процесът е прозрачен“, коментира в „Тази сутрин“ Костадин Ангелов.

Дружеството също изтегля проекта си. Така няма да получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект, който щеше да осигури бърза административна писта за реализация и държавна помощ до 375 хиляди лева.

„Целта е да се вземат едни пари и да се каже ние имаме номер едно инвестиция“, коментира в ефира на bTV бившият председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Подобни дискусии имаше тази година и в щата Флорида, където се предложи законодателна промяна, която да позволи отпускане на лекарства с рецепта през автоматични машина.

В град в Германия пък, останал без аптека, фирма поставила вендинг машина за лекарства, но местните власти бързо я забранили. Решението им е обжалвано, а съдът постановява, че са нарушени редица закони.

Още по темата гледайте в „bTV Репортерите“ на 4 октомври.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!